Biografija

Rođen 1965 godine u Puli gdje je živio vrlo kratko. U drugoj godini života roditelji su mu doselili u Orlovac, mjesto u neposrednoj blizini Bjelovara, gdje je završio i svoje školovanje. Crtanje ga je počelo zanimati još od malih nogu. U osnovnoj školi prvi put se susreće sa stripom i saznaje nešto o njihovom stvaranju. Negdje u isto vrijeme u časopisu “Studio” išla je rubrika “Galerija poznatih”, rubrika u kojoj je svaki tjedan izašla nova portret-karikatura koju je, odmah pošto bi dobio novi broj u ruke, precrtao.

 

Kao i kod većine, zaraza crtanjem drži ga i danas. Prve radove objavio je u VPA 1987.god. Radio je desetak epizoda stripa “Tom i Jerry”, a u isto vrijeme bio je izabran na strip natječaju “Muzičke omladine Hrvatske” i sponzoriran za prvu školu stripa u Grožnjanu. Tamo mu je bio učitelj, legenda našeg stripa, Jules Radilović.

 

Poslije toga objavio je nekoliko radova u križaljkama izdavačke kuće “Čvor”. Početkom rata i propadanjem većine listova više nije objavljivao.

 

Rat je proveo kao profesionalni vojnik iz čijeg je sastava otišao u invalidsku mirovinu.

Nakon rata 1999. pokreče Internet stranicu KiST online koja je bila posvećena karikaturi i stripu. KiST je postigao zapažen uspjeh na HR web prostoru te je dvije godine za redom bio uvršten među 100 najboljih web stranica u Hrvatskoj. 2006 KiST je prestao postojati.

2001. godine na službenim web stranicama Hrvatskog društva karikaturista www.hdk.hr pokrenuta je rubrika “Open Gallery” u kojoj nakon dugogodišnje stanke objavljuje svoje radove. Na nagovor tadašnjeg tajnika HDK Nikole Plečka piše zamolbu i postaje član HDK.

 

Od tada se sve intenzivnije bavi karikaturom te objavljuje svoje radove u većini hrvatskih novina kao što su “Vjesnik”, “Večernji list”, “Potepuh”, “Berekin” …

Kao član sudjeluje na skoro svim skupnim izložbama HDK.
28. veljače 2005. u organizaciji Tomislava Dušanića ima svoju prvu samostalnu izložbu karikatura u Osijeku.

U dva navrata bio je član prosudbenog odbora međunarodnog festivala karikature “Čvorak” u Bjelovaru.

 

U nedostatku prostora za objavljivanje karikatura u tiskanim izdanjima 2003. godine u suradnji sa GSM operaterom VIPNET , na njihovom Internet portalu http://www.vip.hr dobiva svoju rubriku gdje objavljuje 15 karikatura mjesečno.

2007 zbog promjene uređivačke politike prestaje suradnja sa www.vip.hr . Gotovo u isto vrijeme kreće suradnja sa novopokrenutim političkim web magazinom www.drugifilm.com .

Pored karikature Zoran se bavi crtanjem stripova i ilustracija te danas ponovo uživa u crtanju baš kao nekada

 

Biography