Preminuo Jean Giraud Moebius, autor Blueberrya

Poznati francuski strip – umjetnik Jean Henri Gaston Giraud poznatiji kao Moebius preminuo je danas od posljedica karcinoma u 73. godini života.

 

Giraud je svjetsku Poznati francuski strip – umjetnik Jean Henri Gaston Giraud poznatiji kao Moebius preminuo je danas od posljedica karcinoma u 73. godini života.

 

Giraud je svjetskuslavu stekao 1963. godine kada je izašla prva epizoda westwrn stripa Blueberry za kojeg je tekst pisao Jean-Michel Charlierom.

Prva epizoda Blueberrya izašla je pod nazivom Fort Navajo u magazinu Pilote, i Moebius ga je crtao sve do 1990. godine.

 
Hrvatski ljubitelji stripa osim po Blueberryu pamtit će ga i po liku Srebrnog letača kojeg je kreirao sa Stanom Leejem.Sa Jean-Pierre Dionnetom, Philippeom Druilletom i Farkasem 1975. godine osnovao je studio Les Humanoides Associes s kojima izdaje magazin Metal Hurlant, koji će donijeti potpuno novu percepciju stripa umjetnosti u javnosti.

U tom prvom broju Metal Hurlanta izlazi i strip Arzach kojeg je Giraud potpisao kao Moebius što od tada postaje njegov alter ego.Giraud je surađivao i na legendarnom filmu Alien Ridleya Scotta 1978. godine.

Dvadeset godina kasnije on i Alejandro Jodorowsky tužili su Luca Bessona da je ukrao njihovu ideju iz stripa Incal i na osnovu toga snimio veliki hit Peti element., no izgubili su tužbu.